Het is een fenomeen in de huizenmarkt dat de laatste jaren behoorlijk in opkomst is: je woning verkopen om die daarna weer terug te huren. Hoe gaat een woning verkopen en weer terughuren eigenlijk in de praktijk? En waarom doen woningeigenaren dit eigenlijk? Wat zijn voor huizenbezitters de pluspunten van dit bijzondere huizensysteem?
Het grootste voordeel van je woning verkopen en vervolgens terughuren, is dat je de overwaarde van je woning zo optimaal kunt cashen. Deze krijg je dan namelijk uitbetaald. Hierbij ontvang je 90 procent van de waarde van je woning. Dit geld kun je dus vrij besteden en natuurlijk ook gebruiken om de huur van je voormalige eigen woning te betalen. Maar als je woning veel waard is, houdt je ook een mooi zakcentje aan het verkopen en weer terughuren van je woning over.
Vaak wordt de huur bepaald aan de hand van een vast percentage van de woningwaarde, bijvoorbeeld 4 of 5 procent. Zo kun je nog jarenlang voordelig je eigen woning terughuren, terwijl je daarnaast nog een mooie duit geld overhoudt.
Zeker als je richting je pensioenleeftijd gaat, kan het verkopen en daarna weer terughuren van je huis lucratief zijn in financieel opzicht. Zoals we al stelden, profiteer je op dat moment namelijk optimaal van de overwaarde van je huidige woning. Verder weet je door de constructie die in de huurovereenkomst zit, bijvoorbeeld een jaarhuur van 4 of 5 procent van de woningwaarde, dat je jarenlang voordelig – met het geld dat je uit de overwaarde overhoudt – je eigen woning van de nieuwe bezitter kunt terughuren.
Prettig aan je voormalige eigen woning terughuren na verkoop is ook dat je met deze constructie af bent van veel bijkomende kosten die je als woningeigenaar wel hebt, maar als huurder niet. Los van de huurkosten heb je bijvoorbeeld niet meer te maken met een opstalverzekering, inboedelverzekering of onderhoudscontracten voor je airconditioning of je cv-ketel. Van die periodiek terugkerende kosten ben je dus voorgoed af. Wat ook flink in de portemonnee scheelt, is dat je je eigen woning niet meer in technische zin hoeft te onderhouden. Eventuele technische reparaties, zoals een defecte cv-ketel of een haperende airco, zijn voortaan voor de verhuurder. Heb je houten kozijnen en heeft je voormalige woning eens in de zoveel jaar een verfbeurt nodig? Ook dan zijn deze kosten in principe voor rekening van de verhuurder. Belangrijk is om hierover in het huurcontract goede en duidelijke afspraken te maken, als je van plan bent om je woning via een bemiddelaar (zoals een woningcorporatie of een vastgoedinvesteerder) te verkopen en daarna weer terug te gaan huren.
In het rijtje al genoemde telkens terugkerende kosten van een eigen woning hebben we nog twee kostenposten niet vermeld, namelijk het eigenwoningforfait en de WOZ-belasting. Ook deze hoef je als huurder niet meer te betalen. En dat scheelt behoorlijk in je portemonnee.
Kies je voor de verkoop van je huis en ga je je vroegere woning daarna weer terughuren? Dan krijg je ineens een groot geldbedrag op je rekening gestort. Het vereist wel de nodige financiële discipline om hier o peen goede manier mee om te gaan. Immers, je hebt dit gel de komende jaren niet alleen nodig voor je levensonderhoud, maar ook om je huur en de blijvende vaste en variabele lasten – zoals je zorgverzekering, energiekosten, abonnementen, kleding, et cetera – te kunnen blijven betalen.
De constructie om je woning te verkopen en daarna weer terug te huren is dus wel iets war je goed over moet nadenken om, over een aantal jaren, niet in de financiële problemen te raken. Weet je van jezelf dat je eigenlijk niet goed met geld kunt omgaan? Dan kun je beter niet voor het verkopen en terughuren van je huis kiezen.
De mooiste woningen en het laatste aanbod ontvangen? Schrijf u gratis in!
Benieuwd naar de waarde van uw woning? Maak vrijblijvend een afspraak!
Vul het contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op!