T: +31 (0) 591-221683
M: +31 (0) 6-54391183
info@oostmakelaardij.nl

Huis verkopen zonder makelaar? Think again!

Wil jij je huis verkopen, dan vraag je je misschien af of je dit perse via een makelaar moet doen. Dit is zeker niet het geval, je kunt het ook gewoon helemaal zelf regelen! Een voordeel hiervan is dat je op deze manier kosten kunt besparen. Er staan echter ook heel wat nadelen tegenover, die eigenlijk niet opwegen tegen deze kostenbesparing.

Voorkom een te lage verkoopprijs

Als leek heb je weinig verstand van wat gangbare verkoopprijzen van woningen zijn. Natuurlijk kun je wel kijken naar wat er voor woningen bij jou in de buurt gevraagd wordt, maar het is altijd lastig om een goede vergelijking te maken. De buurt waarin je woning staat is niet de enige factor die van belang is bij het bepalen van de prijs, ook het woonoppervlak speelt een rol, net als de grootte van het buitenterrein. En daarnaast maakt het ook nog uit in wat voor staat jouw woning verkeert. Het is dan ook erg lastig om zelf een goede verkoopprijs te bepalen. Een makelaar kan jou hierbij helpen en zo voorkomen dat jij een veel te lage prijs voor jouw huis accepteert.

Verhoog de verkoopprijs

Soms kun je met een paar kleine ingrepen in jouw woning een groot verschil maken, waardoor de waarde van jouw huis een flink stuk omhoog gaat. Een makelaar kan jou wijzen op de verbeterpunten die je uit zou kunnen voeren voordat jij jouw huis in de verkoop zet, zodat je een hogere prijs kunt vragen. Tegelijkertijd kunnen makelaars op precies aangeven welke verbeteringen niet de moeite waard zijn, omdat je de investering niet terugverdient.

Zorg voor een snelle verkoop

Een ander voordeel van het inschakelen van een makelaar, is dat jouw huis vaak sneller verkocht wordt. Makelaars hebben immers veel ervaring met het promoten van woningen en daarnaast hebben ze ook een groot netwerk waar ze gebruik van kunnen maken. Ook weten ze hoe je het beste foto’s van jouw huis kunt maken, zodat deze zo aantrekkelijk mogelijk zijn. Ze hebben vaak zelfs contacten met stylisten en fotografen die hierbij kunnen helpen! Als jij zonder makelaar je huis wilt verkopen, dan is het vaak erg lastig om deze goed in de markt te zetten. Dat betekent vaak niet alleen dat het langer duurt voordat je pand verkocht is, maar ook dat je vaak een lagere prijs krijgt dan mogelijk is.

Contacten met geïnteresseerden

Als je besluit je huis te verkopen zonder makelaar, dan moet je alles zelf regelen. Dat betekent niet alleen het verzorgen van foto’s, het schrijven van een advertentietekst en het plaatsen van advertenties, het betekent ook zelf contact onderhouden met geïnteresseerden. Je moet telefoontjes van potentiële kopers aannemen, beoordelen of iemand serieuze interesse heeft, bezichtigingen organiseren en onderhandelen over de prijs. Schakel je een makelaar in, dan bespaart jou dit dus ontzettend veel tijd! Bovendien hebben makelaars ervaring met onderhandelen over de prijs en zij kunnen dus waarschijnlijk een betere prijs voor jou onderhandelen dan jij zelf zou kunnen.

Administratieve handelingen

Bij het verkopen van een huis komt veel kijken, er zijn veel administratieve zaken die afgehandeld moeten worden. Er moeten documenten opgevraagd worden, gemaakt worden en soms ook verspreid worden. Zelf heb je natuurlijk geen idee welke documenten je allemaal nodig hebt en het kost veel tijd om dit allemaal uit te zoeken en af te handelen. Ook wat dat betreft kan een makelaar jou dus veel werk uit handen nemen!

Nadelen van verkoop zonder makelaar

Er zitten dus verschillende nadelen aan het verkopen van een huis zonder makelaar. Kort samengevat: het kost je zelf veel meer tijd en je loopt het risico dat je veel geld misloopt. Het inschakelen van een makelaarskantoor kost dus wel wat geld, maar het levert je ook veel op. Sterker nog, een goede makelaar verdient zichzelf terug door de hogere verkoopprijs die hij voor jou weet te realiseren!

Asset 1
Gratis zoekopdracht

De mooiste woningen en het laatste aanbod ontvangen? Schrijf u gratis in!

Asset 3
Gratis waardebepaling

Benieuwd naar de waarde van uw woning? Maak vrijblijvend een afspraak!

Asset 4
Meer informatie?

Vul het contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op!

Beoordeling 9.4 gebaseerd op 38 individuele klant beoordelingen op Funda